tiistai 29. huhtikuuta 2014

Aku Ankka lataamo

Piti hetki pureskella tätä tämänpäiväistä käännettä Glamourmalli ja viihdetaiteilija Johanna Tukiaisen elämässä. Hirmu vaikea suhtautua Helsingin hovioikeuden ratkaisuun muuttaa käräjäoikeuden ratkaisut yhdyskuntapalveluksi. Ei alkuunkaan sen takia, että jotenkin edes etäisisesti uskoisin siihen, että Tukiainen pystyy suorittamaan palvelunsa ja välttää vankilan. Riippuen tietenkin kunkin omasta suhtautumisesta Tunkin tekemisiin ja tähän oman kansan naiseen ylipäätään, mutta jos joku pikkusen toivoi, että Tunkki saisi vihdoinkin jotain seurauksia vuosien porsastelusta, tai aivolohkossa kyti rehti "haista vittu Tunkki" henkinen mieliala, niin omalla tavallaanhan tämän päiväinen ratkaisu on melkeinpä julmempaa, kuin rahdata Tunkki kaltereiden taakse.

Tunkkihan on toki sitä mieltä, että Joku Johannes Jokukari oli kaikkein  pahin narkkari, eikä sitä tuomittu ollenkaan Julian melkein tappamisesta, mutta aavistuksen huonosta julkisuuskuvasta johtuen Johanna pistettiin kateellisten näätätuomareiden toimesta linnaan. Artokin käytännössä yksin vastaa noin 90%:sta pohjois-suomen rikoksista ja silti se kaksinkäsinkuristaja, torakka, hampaaton ruutana saa jatkaa vapaallajalalla. Tunkki siis ei suorastaan pysty ymmärtämään miten ihmeessä se voitas pistää linnaan. Johanna on hyvin äänekkäästi sitä mieltä, että "Miksi minua vihataan, en ole tehnyt mitään pahaa kenellekään" ja tuo on suora sitaatti.

No nyt ei taas pistetty linnaan, tälläkään kertaa. Mitäs sitten, kun Tunkki ei tästäkään asiasta pysty huolehtimaan ja järjestää itsensä linnaan? Eli tavallaan kai tämä menee niin, että Tunkki pääsi kuin possu karsinasta ja nyt kun se tavoilleen uskollisena kusee tämänkin tilaisuuden, niin ehkä se pystyy pienessä mielesssään oivaltamaan, että vain ja ainoastaan se itse hoiti itsensä linnaan. Tai sitten ei, eiköhän se mene niin, että Tunkki tulee paikalle, silloin kun tulee, jos ylipäätään tulee tai jää kiinni siitä, että jonkun mummun kolmiolääkkeiden käyttö Tunkin valvonnassa kasvaa hyvin rajusti tai erilaista irtaimistoa lähtee Artistin mukaan vahingossa. Ja sitten se kärrätään linnaan.

On hyvin epätodennäköistä, että Tunkki pystyisi yhdyskuntapalvelunsa suorittamaan, kun ei se ole elämässään lukion jälkeen onnistunut yhtään missään. Eihän se pääse edes keikalle ajoissa, saati omin avuin. Ainahan se joudutaan hakemaan, kärräämään taksilla, jos se ylipäätään on edes aikeissa saapua paikalle. Koirat ja siat lähtee, kun ei se pysty niistä huolehtimaan. Yhteistyökumppanit ei kestä sen sekoilua, perhe ei kestä sen sekoilua, yhtäkään kaveria sillä ei ole ja toimintakyvyn kruununjalokivenä kai voi pitää sitä, että asumuksessa ei ole vuosikausiin ollut sähköjä. Mistä ihmeestä tollanen puskutraktori nyt yhtäkkiä löytäs itsekuria herätä aamulla ja mennä jonnekin mummujen tykö syöttämään kaurapuuroa? Ja vielä selvinpäin...

Eniveis, henk. koht. tämä yhdyskuntapalvelu tuntuu ihan käsittämättömältä jutulta ihan muista syistä. Vähän tuntuu, kun eläisin ikuista aprillipäivää. Ei jotenkin vaan loksahda palaset kohdilleen, kun itse lopetin Tunkin touhujen aktiivisen seuraamisen ja tämän blogin kirjoittelun, kun minusta Tunkki saavutti jo sellasen level 80 puskapultsari tason elämän suuressa roolipelissä. Siis mitä hittoa täällä oikein tapahtuu?

Olisi kyllä suorastaan mielenkiintoista päästä jutustelemaan sen henkilön kanssa, joka Tunkin on todennut kyvykkääksi suorittamaan yhdyskuntapalvelua. On tietenkin niin, että eihän se Martti ja Mirja siellä kyttää Tunkin puuhia, vaan ne näkee noita Tunkin kaltaisia voittajia päivittäin. Varmasti siellä on paljon hävyttömämpiäkin häviäjiä, kuin meidän oma Amerikan vientituotteemme. Mutta silti. Mitä vittua?

Mitä täällä ihan oikeasti pitää tehdä, että pääsee linnaan? Tunkki on vuodesta 2008 lähtien harjoittanut raakaa väkivaltaa, eikä ujostele tarttua kättäpidempään, jos joku kehtaa huoraksi haukkua. On varasteltu milloin mitäkin pienempää tai suurempaa. Vuosikaudet on käytetty internettiä sellaisena "on mulla oikeus puolustautua ja oikasta valheita" kanavana ja haukuttu lähestulkoon kaikki sukulaiset, miesystävät, tuttavat ja yhteistyökumppanit. Thaimaasta saa pillereitä ja Julle kertoi, että amfetaaminin vaikutuksenalaisena Johki on pikkusen arvaamaton ja saattaa hyvinkin kiukustua.

TV-shopin tunnaria mukaillen, eikä tässäkään vielä kaikki. Jotenkin tuon kaiken ymmärtäisi, jos noi olisi vain näätien kovan kyttäämisen johdosta skenen salaisia tietoja ja sitä voivoteltaisi jossain foorumeilla, mutta kun Tunkki on tuomittu ensin ehdolliseen vankeusrangaistukseen miehensä ja jonkun tuntemattoman naisen pahoinpitelemisestä ja toisen kerran tuli ehdollista törkeästä rattijuopumuksesta. Tuntuu vähän hullunkuriselta, että tuolla oikeassa maailmassa ihminen voi saada parit ehdolliset ja sitten niiden valvontaikana vedellä jotain sivullista pullolla päähän, ilman mitään seurauksia. Ei, en pidä tällästä Tunkin elämän ensimmäistä kesäduunia minään oikeana seurauksena ihmiselle, joka on täysin piittaamaton yhteiskunnansäännöistä, eikä se oikein omaan oikeudentajuun mene, että kohta kymmenkunta kertaa ihmisiä pahoinpidellyt (tai siis siitä kiinni jäänyt) yksilö pistetään duuniin päiväksi tai kahdeksi kuukaudessa.

On hirmu hankala hahmottaa mikä tuon ehdollisen vankeusrangaistuksen virallinen funktio oikein on? Onko se vain oikeuslaitoksen tapa pistää ihan paperille soo soo, ei noin saa tehdä? Eihän jotain Tunkkia pätkääkään kiinnosta ehdolliset vankeusrangaistukset ja miksi kiinnostaisi? Eihän ne Tunkin elämää mitenkään muuta. Niitä tulee ja menee, so not. Enkä oikein usko, että yhdyskuntapalvelu sen enempää jarruttaa menoa. Pidetään kuitenkin mielessä, että ensimmäisen käräjäoikeuden ehdottoman vankeustuomion ja tämänpäiväisen hovioikeuden ratkaisun välissä Tunkki on kerennyt:

 • Omien laskujeni mukaan pahoinpitelemään eri asteisesti viisi eri henkilöä, viidessä eri tilanteessa
 • Murtautui samaan asuntoon kaksi kertaa yhden illan aikana, ekalla kerralla se sammu sinne
 • Täräytti uransa toisen törkeän rattijuopumuksen
 • Lähetteli vähän kuolleita rottia entiselle keikkamyyjälle, jäi kiinni lievästä petoksesta, kun ei ollut taaskaan maksuhalukkuutta ravintelissa
Tuohon päälle tietenkin lukematon määrä eriasteisia kolttosia, joita en jaksa muistella, puhumattakaan niistä mistä se ei ole jäännyt kiinni. Eli nuo on vain sellaisia juttuja, mistä se on jäännyt kiinni, juttuja joita tutkitaan tälläkin hetkellä. Tästä päästäänkin siihen suurimpaan ihmetyksen aiheeseen. Minusta näet olisi ollut loogisempaa palkita Tunkki kolmannella ehdollisella, kuin laittaa se yhdyskuntapalveluun. Kyllä vain, vaikka olen tässä nyt sössöttänyt satoja rivejä ehdollisen vankeusrangaistuksen käsittämättömästä logiikasta, niin se sentään on konsepti, jonka jotenkin ymmärrän. Oikeuslaitoksen näkökulmasta se on ihan kova juttu, tulee rikosrekisteri ja jos sinä aikana sikailee, niin saatetaan muuntaa ihan aikuisten oikeaksi vankeusrangaistukseksi.

Mutta yhdyskuntapalvelu? WTF? Mitä helvettiä? Eikä nämä ihmetykset nyt kohdistu Tunkkiin, vaan niihin viranomaisiin, jotka suuressa viisaudessa todella totesi Tunkin kelvolliseksi sellasta rangaistusta suorittamaan.

Kuten edellisessä tekstissä kirjoitin, sitä soveltuvuutta kartoitetaan ennen oikeudenpäätöstä ja jos todetaan kyvykkääksi sellaisesta suoriutua, niin sitten oikeus saattaa hyvinkin muuntaa ehdollisen tuomion tuollaiseksi yleishyödylliseksi puuhasteluksi. Miten hitossa tuollainen kartoitus mahdetaan tehdä? Tämän päivän jälkeen ei tuntuisi hullunkuriselta, vaikka se hoidettaisi julistekokoisella lomakkeella, jossa on muutama rivi:

Haluatko mielummin haravoida tai syöttää mummuja vanhainkodissa, kuin mennä vankilaan ja rivin päässä on kaksi laatikkoa, kyllä ja ei. Tunkki ruksi molemmat ja kirjoitti alle "yhdyskuntapalvelukin on täysin kohtuuton rangaistus ja vainoamista, mutta olen kuullut, että tämän voi suorittaa myös yötyönä. Suostun, jos lukuisat Julia Tukiaisen muistokiertueen keikat lasketaan mukaan ja voin suorittaa tuntini joko yhdellä tunnin setillä tai kahdella 20minuutin setillä. Treffipyynnöt osoitteeseen johanna@dollsdancers.fi, ei näädille.".

Sitten reilusti tyhjää ja toinen kysymys: "onko sinulla päihdeongelmia" ja taas laatikot mihin ruksia, mutta koska alkoholismissa ja epäilemättä muissakin päihdeongelmissa on eri asteita, niin alla on myös pitkä viiva, johon Tunkin tapauksessa on ilmestynyt teksti "Alkoholismini on edesmennyttä, diabetekseen täysin yllättäen kuollutta siskoani vähäisempää". 

Sivun alareunassa on sitten vielä tilaa laittaa muita päätökseen mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, joihin Tunkki on kirjoittanut tikkukirjaimilla "MINULTA VIETIIN KOIRAT JA HALUAN NE TAKAISIN, SITÄ PAITSI PIKKU ÄMMÄ JASMINE HANKKI SILIKOONIT JA KÄVI JENKEISSÄ, KOSKA SE MATKII MINUA", kuulakärkikynä katkesi kahdennentoista huutomerkki-ykkönen-huutomerkki kombon jälkeen, joten allekirjoituksen Tunkki on lappuun vetäny työntekijältä refleksin omaisesti varastamallaan lyijykynällä.

En hetkeäkään epäile, etteikö tollasta perunankeittämistä vielä harjoittelevalle 35-vuotiaalle optimoitua lomaketta olisi olemassa ja siellä se jonkun flaskan arkistossa varmaan on.Ei jotenkin vaan mene jakeluun tämä ratkaisu. Ihmisiähän nekin on, jotka noita ratkaisuja tekee, mutta miten ihmeessä Tunkki on päässyt lipsahtamaan seulasta ja on tosiaan joku selvinpäin pitänyt hyvänä ideana laittaa se jonnekin tekemään duunia? Ei vaan mene jakeluun. Kuka sitten ei ole kelvollinen suorittamaan yhdyskuntapalvelua? Miten päin helvettiä pitää olla asiat, että viitsitään laittaa vankilaan?

Näinhän ne kriteerit kai tosiaan menee:

"Soveltuvuusselvityksessä arvioidaan syytetyn mahdollisuuksia selviytyä yhdyskuntapalvelusta. Selvitystä varten syytettykutsutaan haastatteluun. Lisäksi hankitaan selvityksen kannalta tarpeellisia tietoja eri viranomaisilta. Soveltuvuusselvityksessä kartoitetaan syytetyn elämäntilanne sekä motivaatio yhdyskuntapalvelun suorittamiseen. Tarvittaessa voidaan palvelun onnistumiseksi suunnitella tukipalveluja. Soveltuvuusselvityksestä aiheutuvat kohtuulliset matkakustannukset korvataan syytetylle. 
Lopuksi Rikosseuraamuslaitos antaa lausunnon syytetyn edellytyksistä suorittaa yhdyskuntapalvelurangaistus. Kielteisten lausuntojen perusteena on tavallisimmin syytetyn hallitsematon päihteidenkäyttö. Jos tuomioistuin katsoo, ettei syytetyllä ole edellytyksiä palvelun suorittamiseen, ei yhdyskuntapalvelua tuomita."

Tunkki kutsuttiin haastatteluun, mutta eihän se sinne mene, kun ei se tosiaan avaa postejaan. Eikä sillä tiukan tulkinnan mukaan edes ole omaa asuntoa, vähän väliä hukkuu Albertinkadun arvokiinteistön avaimet ja sitten niitä etsitään kissojen ja koirien kanssa, kun Mika ei Tunkin sepustusten mukaan kuitenkaan suostu teettäämään sille uusia. Sitäpaitsi tuskin sen sinne kartoitukseen olisi mennyt ajallaan, kun eihän se ole kertaakaan tullut oikeudenkäynteihinkään ajoissa. 

Mitähän tarpeellista tietoa ne on Tunkista hankkinut, kun tällä hetkellä tutkinnassa olevat toistuvat rikokset ei ole ratkaisuun vaikuttanut? Onko ne soittanut numerotiedusteluun ja kysyny Tunkin prepaidin saldoa, vai mitä helvettiä?

Mitenköhän sitä elämäntilannetta on mahdettu selvittää, tuskin ainakaan on käyty siellä säännöllisesti kodittomana lorvivan kohupersoonan sähköttömässä kämpässä, jossa Seiskan reportaasin mukaan on koirien ulosteita lattioilla. Puhumattakaan niistä kymmenistä kerroista, kun Tunkki herää itselleen tuntemattomista syistä putkasta, jonkun tuntemattoman henkilön asunnosta tai ihan vaan sairaalasta, kun on sammunut lumihankeen. 

En oikein pysty ymmärtämään tätä yhtälöä. Minä, joka olen sentään saatanallinen Tunkin stalkkaaja ja kova herjaaja, lopetin sen kyttäämisen, kun todellisuudessa se on ihan samanlainen reppana, kuin sadat tai tuhannet nistit ja puskapultsarit. Olen selvästi ollut väärässä käsitykseni kanssa, koska ilmeisesti elämäntilanteessa kuitenkin on sen verran karismaa, ettei linnaan tartte lähteä. 

Tuosta motivaatiosta en viitsi sanoa mitään - sovitaan, että Tunkilla todella on motivaatiota vaikka ja kuinka paljon. Tosin vaikea on kuvitella sellanen henkilö, jolla ei ole, jos vaihtoehtona on lähteä lusimaan.

Tämän käsittämättömän aivopierun kliimaksi on kuitenkin seuraava kohta: "Kielteisten lausuntojen perusteena on tavallisimmin syytetyn hallitsematon päihteidenkäyttö."

Niin. Jotenkin tässä Tunkin elämän dokumentoimisessa on aikalailla turtunut mitä ihmeellisempiin tapahtumaketjuihin, mutta tässä jotenkin vedetään pohjat. Miten (tekisi mieli laittaa kirosana) ihmmeessä Tunkin päihteidenkäyttö ei ole hallitsematonta? Sehän on ollut jokaisessa oikeudenkäynnissäänkin ihan lärvit? Siis niin kuutamolla osassa istunnoista, että silmät pörrää päässä ja huulet louskuttaa kuin kamelilla. Millä levelillä ne oikeasti hallitsemattomat deekut ja nistit sitä kamaa oikeen vetää, jos Tunkilla on homma hallinnassa?

Tunkkihan tosiaan piipahti katkolla tuossa tammikuun loppupuolella ja hyvin meni. Näin Tunkki itse asiasta lausui kesken hoidon:
"En häpeä tätä ollenkaan,sillä tiedän niin monia ihmisiä jotka kärsivät ties mistä eri riippuvuuksista, kuten pelihimosta, seksihimosta, alkoholismista, narkomaniasta jne.  
Minun tilanteeni johtuu enemmänkin lähinnä traumoista, Julian menehtyminen ja eräiden perheenjäseniemme käytös minua kohtaan meni liian pitkälle sietokykyjeni kanssa ja oli vain ajan kysymys, milloin pääsen vain lepäämään ja lukemaan suosikkiani Aku Ankkaa.  
Jos olisin tästä hoidosta tiennyt, olisin ehdottomasti tuonut myös Julian tänne, lääkkeellinen hoito on täysin eri asia kuin täysin lääkkeetön hoito esim. alkoholismiin. Maailma julkisuudenhenkilöt ovat monet olleet vieroituksissa eivätkä häpeä sitä ollenkaan. "
En todellakaan halua kyseenalaistaa Tunkin täysin hallinnassa olevaa tai ei missään tapauksessa ainakaan hallitsematonta päihteidenkäyttöä, mutta silti, tähän kai jotenkin tiivistyy Tunkin alle viikon kestänyt intensiivinen päihdeongelmienhoito:Tuskin tunnelmaa himmentää sekään, että ennen katkolle vapaaehtoisesti, suoraan putkasta lähtöään Tunkki kerkesi käydä hakkaamassa isänsä Jollaksessa. Toisella kerralla Tunkki piipahti sairaalassa, kun se oli Kapteeninkajuutasta aavistuksen nauttineena heitetty pihalle juomien pummaamisen takia, pihalla perus raivarit Julian kuolemasta ja kun taksiinkaan ei ollut rahaa, niin Tunkki sammui sitten lumihankeen, josta Diabetestaksi (ambulanssi) sen sitten kiikutti sairaalaan.

Olen 100% varma, että Tunkki ei ole ollut vuosikausiin selvänä päivääkään. Siis yhtäkään kokonaista päivää. Voisin perustaa tuon vaikka siihen, että Tunkki on itse monet kerrat todennut, että viinasta ja pillereistä se ei vaan voi luopua ja ihan ymmärrettävästä syystä. Kuka haluaa kokea vuosikausia kestäneen maanantain ja lauantain välisen yön jälkeisen krapulan?

Mutta totta tosiaan, ei tämä rantti kohdistu mitenkään Tunkkiin, jotenkin vaan toivon, että Tunkki todella on saanut erityiskohtelua oikeuslaitoksen koneistossa, koska jos tämä tosiaan on ihan normaalia, niin aika vaikea sinne vankilaan on kenenkään joutua. Tämä vuosikausia kattavasti dokumentoitu ura huumausaineiden, pilleireiden, oikeastaan kaiken mahdollisen kaman parissa puuhastelu ja jo tavaksi tullut eriasteisten rikosten tehtailu antaa näiden seurausten ja käänteiden valossa aika surkean kuvan kriminaalihuollon tilasta Suomessa.

11 kommenttia:

 1. Luulen että viranomaiset ovat aika neuvottomia mitä tällaisten kanssa oikein pitäisi tehdä. Kaikki vaihtoehdot maksavat aivan saatanasti ja kauanko henkilökunnalla riittää motivaatiota missään paikassa? Hoidon ulkoistaminen työleirille Vorkutaan ei taida olla mahdollista. Suurin osa Suomen pahoinpitelyistä ja henkirikoksista sattuu tietynlaiselle aika pienelle kansalaisten osajoukolle, ja sivulliset eivät liene vaarassa kuin keikkayleisössä ja jos rinsessa pääsee auton rattiin. Jo ensi talvena Tuksu saattaa paleltua hankeen.

  VastaaPoista
 2. Tunkkiakin suurempi vitsi: Tunkin päihteidenkäyttö ei ole hallitsematonta. Eihän tässä tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Vai pitäisikö peräti nauraa posket kyynelissä?

  VastaaPoista
 3. Jotenkin tämä sinunkin kirjoituksesi tukee sitä käsitystä, että Tuksu on oikeasti hyvä manipuloija. Olisiko näin vai olisiko kysymys priorisoinnista, siitä ketä aletaan vankilassa elättämään ketä ei? Hullu pärjätköön kadulla?

  VastaaPoista
 4. Suomessa saa hakata, raiskata ja rääkätä eläimiä ja mitä tahansa, ja ollaan vaan "no soo soo, älä nyt tolleen enää, jookos?". Tuksun olis pitänyt tehdä jonkinsorttinen talousrikos, niin johan olis häkki heilunut vuosikausiksi ja kovaa. Kuvottaa ajatella, että tällaisessa "oikeusvaltiossa" sitten elämme.
  Tuosta listasta btw puuttuu eläinrääkkäys ja herjaaminen. Onneksi Bella sentään pääsi turvaan, ja vaikka se varmaan lopetetaankin niin parempi kohtalo sekin kuin olla milloin nälissään päiväkausia tai pelätä, että ryhävalas sammuessaan rojahtaa päälle ja puristuu kuoliaaksi.

  VastaaPoista
 5. Suuri kiitos bloggarin paluusta.
  Pitkä teksti täyttä asiaa, joka sai miettimään : Lähetä tämä blogiteksti oikeusasiamiehelle ja liitteeksi kysymys " onko oikeuslaitos rikkonut lakia määrätessään yhteisölle vaarallisen ja yhteistyökyvyttömän henkilön yhdyskuntapalveluun ? "

  VastaaPoista
 6. Hienoa tekstiä jälleen kerran. Kallistun ajattelemaan YKP vaihtoehtoa tsaarittarelle paljon rankempana rangaistuksena, kuin vankeutta. Tässä tsaaritar nyt todella joutuu punnitsemaan itsensä. Vankeudessa olisi voinut suorittaa tuomionsa päihteellisellä puolella ja olla (laillisissa) pilleripöhnissä koko tuomion ajan. Nyt joutuu kärvistelemään pillereissä joihin löytyy resepti, selvinpäin palvelupäivinä, ajoissa sotamaalausket laitettuna ja kampaukset ojossa. Mahtaako onnistua edes ensimmäinen päivä?

  VastaaPoista
 7. Oletko Pasko siirtynyt eläkkeelle? Niin on ikävä sun juttujas!

  VastaaPoista
 8. Huhuuuuuu, Paskooooooooo....

  VastaaPoista
 9. Vaudeville! Älä lopeta kirjoittamista, Kristoksen Hesus. Tästä tuli juuri suosikkiblogini. :-D

  VastaaPoista