tiistai 29. huhtikuuta 2014

Ei avata skumppapulloja tänäänkään

Viihdetaiteilija, kohujulkkis Johannna Tukiainen tuomittiin kahdessa eri oikeudenkäynnissä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Ensimäisessä istunnossa napsahti 60päivää, seuraavassa 45 päivää. Tänään Helsingin hovioikeus on kuitenkin tarkastellut suuressa viisaudessaan käräjäoikeuksien tuomioita ja todennut, että Johanna soveltuu suorittamaan tuomionsa yhdyskuntapalveluna. Tuomiot muutettiin siten, että päivä linnaa on nyt tunti yhdyskuntapalvelua. Tuomiossa ei otettu kantaa Johannan aikaisempaan toiveeseen suorittaa tuomioitaan yötyönä, mutta epäilemättä sekin vielä järjestyy, pitäähään oman kansan naista tukea elämän kuoppaisella tiellä.

Yhdyskuntapalvelu on mielestäni erityisen ihanteellinen rangaistus nimenomaan Johanna Tukiaiselle, sillä Rikosseuraamuslaitoksen mukaan henkilön soveltuvuus erikseen selvitetään:

 Yhdyskuntapalvelua voidaan tuomita

 • jos rikoksesta tuomitaan enintään 8 kuukauden vankeusrangaistus
 • syytetty suostuu yhdyskuntapalveluun
 • syytetyn oletetaan suoriutuvan palvelusta.
Sivua kahlaamalla käy myös selväksi minkälaisia asioita huomioidaan, kun selvitystä tehdään:
Syyttäjän tehtävänä on pyytää Rikosseuraamuslaitosta selvittämään syytetyn soveltuvuus yhdyskuntapalveluun. Ellei syyttäjä ole tehnyt tällaista pyyntöä, voi syytetty itse tai hänen asiamiehensä ottaa yhteyttä yhdyskuntaseuraamustoimistoon ja tehdä aloitteen selvityksen laatimisesta. 
Soveltuvuusselvityksessä arvioidaan syytetyn mahdollisuuksia selviytyä yhdyskuntapalvelusta. Selvitystä varten syytetty kutsutaan haastatteluun. Lisäksi hankitaan selvityksen kannalta tarpeellisia tietoja eri viranomaisilta. Soveltuvuusselvityksessä kartoitetaan syytetyn elämäntilanne sekä motivaatio yhdyskuntapalvelun suorittamiseen. Tarvittaessa voidaan palvelun onnistumiseksi suunnitella tukipalveluja. Soveltuvuusselvityksestä aiheutuvat kohtuulliset matkakustannukset korvataan syytetylle. 
Lopuksi Rikosseuraamuslaitos antaa lausunnon syytetyn edellytyksistä suorittaa yhdyskuntapalvelurangaistus. Kielteisten lausuntojen perusteena on tavallisimmin syytetyn hallitsematon päihteidenkäyttö. Jos tuomioistuin katsoo, ettei syytetyllä ole edellytyksiä palvelun suorittamiseen, ei yhdyskuntapalvelua tuomita.
En tietenkään tiedä kuka selvityksen tekee ja minkälaisilla meriiteillä kyseinen henkilö on liikenteessä, mutta maallikon korvaan hieman särähtää esimerkiksi se, että Johanna ei aikaisempiin kutsuihin vastannut, mutta ehkä sen voi ymmärtää, kun tapana ei muutenkaan ole avata posteja. Johannallahan on todettu, Johannan itse toteamana eriasteisista alkoholismeista vähän lievempi taso, kuin Julialla ja toivoisinkin, että arkikielessä tätä alkoholismin tasoa jatkossa kutsutaan monopolin hengessä  get out of jail free card.

Ehkä tässä ratkaisussa on painanut eniten Johannan motivaatio suorittaa tuomionsa ehdottoman sijaan nimenomaan yhdyskuntapalveluna, koska siitä on olemassa ihan videolausunto. Johanna on itse todennut, että se olisi oikea ratkaisu, mutta mielellään nimenomaan yötyönä, koska sitähän Johanna on tehnyt vuosikaudet. Kiva huomata, että oikeuslaitos ei ole raaka ja tunteeton koneisto, joka ei ollenkaan huomioi sen rattaisiin joutunutta ihmistä. Nyt on ymmärretty isolla kädellä ja suurella sydämellä.

Yhdyskuntapalvelu epäilemättä on osittain huonosta julkisuuskuvastaan kärsivälle Johannalle mitä ihanteellisin paikka suorittaa muutenkin täysin vääristä syistä annettu vankeusrangaistus, mutta jotain ehtoja siinäkin sentään on:
Yhdyskuntapalvelu suoritetaan tarkan palvelusuunnitelman mukaisesti. Palvelusuunnitelmaa ja sen aikataulua on noudatettava täsmällisesti. 
Lievästä palveluehtojen rikkomisesta (esim. myöhästyminen) seuraa suullinen tai kirjallinen huomautus. 
Törkeä rikkomus (esim. poisjäänti palvelusta tai päihtymys palvelupaikalla) voi johtaa palvelun keskeyttämiseen ja asian viemiseen syyttäjälle. Syyttäjän esityksestä tuomioistuin voi muuntaa jäljellä olevan rangaistuksen vankeudeksi. Yhdyskuntapalvelu voidaan keskeyttää ja muuntaa vankeudeksi myös uuden rikoksen takia.
Omasta puolestani haluan toivottaa Johannalle ja Suomen oikeuslaitokselle oikein hyvää kesää, päätös on ollut mitä ilmeisemmin täysin oikea. Johanna soveltuu ja on täysin kykenevä suorittamaan tuomionsa yleishyödyllisissä askareissa ja epäilemättä ottaa opikseen, tekee niin sanotusti parannuksen. Johannaa tuskin tämän jälkeen nähdään potkimassa poliisiautoja, varastamassa matkapuhelimia, murtautumassa asuntoihin tai satunnaisesti uhkailemassa eri viranomaisia toimipisteen räjäyttämisellä. 

6 kommenttia:

 1. Kyllä Hovioikeus tietää......

  VastaaPoista
 2. Ihanaa Joe, paluutasi on odotettu!

  VastaaPoista
 3. Oh Joe,olet selkä <3 Ei Johanna tule selviämään päivääkään normaalissa työssä joten häkki heilahtaa hyvinin pian..uskollinen hamraa fanisi

  VastaaPoista
 4. Joe Pasko, paluutasi on odotettu! Niin paljon meheviä juttuja ollut taas, mieluiten niistä täältä lukisin kun juttusi ovat aina niin mahtavalla huumorilla ryyditettyjä.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kun palasit sorvin ääreen Joe! :)

  Terveisin fanisi Passiivinäätä.

  VastaaPoista
 6. Eiköhän tässä oikeus toteudu...parin päivän, korjaan yön yhdyskuntapalvelun jälkeen. Ja saadaan madame oikeille mestoille...tuskin yhdyskuntapalvelu esim. vanhainkodissa vaippoja vaihdellen on niin klamuuria. Toisaalta vanhustenhoito kaipaa kipeästi näitä "sielunhoitajia", jotka mielellään toimii/auttaa/parantaa ja lopulta myös siunaa öisin potilaat, Siunattuun lepoon ja ihanaan uneen. Jotka heräävät virkistyneenä ja kokevat, ettei koskaan ole nukkuneet niin hyvin, kuin silloin "Yökkö Johanna" oli täällä

  VastaaPoista