keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Brandääminen for dummies, Part 2 - PR-toiminta

PR, eli public relations on onnistuneen glamour-brändin kannalta ehkä kaikkein tärkein osa-alue. Se on myös kaikkein haastavin taito oppia, sillä harvan puskaraiskarinkaan moraali taipuu refleksinomaisesti tuottamaan oikeanlaista totuutta. Tämä onkin juuri mainitusta syystä moniosainen.

Ensimäisessä osassa käsitellään ns. Hunks-strategia, ihan siitä syystä, että urbaanissa ympäristössä kun yönhämärässä pillerikännissä touhutaan, niin satunnaisen säännöllisesti virkavaltaa tai ambulanssia tarvitaan ja kun tilanne on päällä, niin et halua olla täysin aseeton blogipäivitystä kirjoittaessasi. Suosittelen tulostamaan tämän kahtena kappaleena. Toisen laitat laukkuusi (joka kuitenkin "varastetaan") ja toisen nitojalla selkääsi.

Niinkuin kaikki tietää, sodassa, rakkaudessa ja musiikin valitsemisessa kaikki keinot on sallittuja. Aihetta regoimiseen on erityisesti siinä vaiheessa kun joku laittaa transet soimaan. Oppiminen tunnetusti on helpointa esimerkin avulla, käydään tapahtumat läpi vaihe vaiheelta.

Eli kuvittele itsesi jonkun toisen mökille juhannusta viettämään, Rakkaan siskosi Julia Tukiaisen kanssa. Mankassa soi Hurts ja joku laittaa transet jauhamaan. Mitä teet? No luonnollisesti etsit siskosi, käyt tukkaan kiinni, paukutat päätä keittiön lattiaan (jos katukivetykselle on epäkäytännöllisen pitkä matka) ja opetat ihan kädestä pitäen levyraadin vankilasäännöt.

Käytännön full-contact tilanteen jälkeen viipymättä laitat blogiin etsintäkuulutuksen "valkotukkaisesta järkäleen kokoisesta miehestä".

Käydään "lehdistötiedote" läpi kohta kohdalta:
Nummelan poliisit ovat tehneet rikosilmoituksen kahdesta miehestä, joista toista epäillään tapon yrityksestä kohdistuen Juliaan. Ensin ajattelimme, että kyseessä on törkeä pahoinpitely, mutta poliisien mukaan Julian vammat ovat sitä luokkaa että miestä epäillään tapon yrityksestä. Suuria gorillan kokoisia miehiä oli kaksi paikalla, joista toisen tunnistimme samantien.
Aivan alkuun siis poliisi on tehnyt rikosilmoituksen (normaalisti tietenkin aloitetaan tutkinta mutta suomalaisille kannattaa käyttää vähän kansanomaisempaa kieltä) kahdesta MIEHESTÄ (gorillan kokoisia), toista epäillään tapon yrityksestä.
Kello oli noin 5 aamulla, kun kuuntelin erään naisen kitaransoittoa ja laulua, sekä lähdin hakemaan juomaa keittiöstä. En tiedä miksi, mutta Julia alkoi yhtäkkiä kuristamaan minua kaksinkäsin, hän tosin oli kovassa humalassa eikä se tilanne kestänyt kauaa. Ihmiset niin mielellään syyttävät minua myös asioista, joita en ole tehnyt. Olin koko illan erittäin ystävällinen ja mukava kaikkia kohtaan.
Seuraava olennainen vaihe on tuoda esiin oma rauhallinen illanvietto ja asiaan täysin liittymätön sinuun kohdistunut kaksin-käsin-kuristamistapaus, erityisen törkeää. Tilanne nopeasti ohi, ihan perus kristillinen-juomanhakureissu. Nothing to see here. Tällä luodaan lähinnä tarinaan tunnelmaa ja pohjustetaan lukijalle valmiutta ymmärtää, että et itse missään tapauksessa ole ollut pahoinpitelemässä Rakasta Siskoasi Julia Tukiaista, jotain pientä kaksin käsin kuristelua oli mutta silloinkin Siskosi Julia Tukiainen oli kovassa humalassa. Itsehän olit loogisesti lähes ajokunnossa, olithan hakemassa lisää juotavaa.
En muista aamun tapahtumia enää tarkalleen, jossain vaiheessa olimme shokissa, varsinkin Julia. Meille sanottiin talossa, että meidän pitää poistua paikalta. Muistan, ettemme millään tavalla laittaneet vastaan, vaan kävelimme asunnon eteen terassille. Meille ei kuitenkaan suostuttu antamaan tavaroitamme eikä Julian kallista Burberryn takkia sekä käsilaukkujamme, ja silloin sanoin, ettemme voi mennä meille tilattuun taksiin, ennenkuin olemme saaneet omaisuutemme sisältä (edessä oli taksi joka odotti meitä.)
Valkotukkainen järkäleen kokoinen mies
Meille ei kuitenkaan tuotu tavaroitamme ja taksi lähti ajamaan pois. Emme ehtineet reagoimaan mitenkään, kun molemmat kaadettiin maahan, kädet ja jalat sidottiin ilmastointiteipeillä ja meidät rullattiin mattojen sisään vielä lisäksi! Sitä ennen muistan, että toinen isoista miehistä istui päälläni ja rutisti käsiäni niin kovaa, että huusin apua. Julia oli shokkitilassa ja näin vierestä kun makasin, kuinka valkotukkainen järkäleen kokoinen mies repi Julian tukkaa niin että se irtosi juurineen, sekä löi häntä ja paiskoi, sekä istui hänen päällään. Hän myös huusi Julialle, että aikoo tappaa hänet. Olin aivan kauhuissani!
Aina kannattaa sanoa, että ei muista aamun tapahtumia tarkalleen, koska satunnaisesti hyvinkin valmisteltua lehdistötiedotetta joutuu jälkikäteen korjaamaan. Kun kuvailet tapahtumia, niin runsas adjektiivien käyttö ei ole kiellettyä. Rakas siskosi oli shokissa, järkäleen kokoinen mies, tukka lähtee juurineen. Mitä enemmän yksityiskohtia, sen uskottavampaa materiaalia.

Aloittelijan vaisto tai häpeä saattaa tässä vaiheessa pistää jarrua uhrinsa vammojen kuvailun suhteen mutta muistetaan nyt, että koska syyllinen on "Järkäleen kokoinen MIES", niin seuraava sitaatti on itseasiassa eduksi molempien brändille:


Kun saavuin Jollakseen, meinasin pyörtyä kun näin Julian! Hänellä oli toisella puolella päätä täysin kalju kohta josta hiukset oli revitty juurineen pois! Hänen toinen silmänsä oli veressä ja musta, koko vartalo täynnä suuria mustelmia, jalat vereslihalla ja palohaavoilla. Julia tärisi shokissa ja sanoi minulle, että se kyseinen iso mies oli raahannut häntä hiuksista pitkin asfalttia josta jäljet olivat syntyneet. Hänen kyntensä olivat hajonneet, kaksi sormea turvoksissa ja vuotivat verta.
Juliaa oli pidetty putkassa kuulemma klo.5.00 aamusta lähtien klo.16.00 asti seuraavaan iltapäivään ja häntä kuulusteltiin paljon. Hänen kaikki vammansa kuvattiin ja poliisit Nummelassa sanoivat, että isokokoinen mies huvilalla joutuu epäilyyn tapon yrityksestä.
Minä ehdotin vahingonkorvaukseksi 3000e, mutta Jollaksen ystävämme mielestä korvausvaatimus pitää olla 10 000e. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Minulla on ruhjeita ja mustelmia ympäri kehoa, mutta minua ei pahoinpidelty läheskään samalla tavalla kuin Juliaa.

Tässä onkin siis monia tärkeitä kohtia. Eli kuin varkain tuot taas esiin pääepäillyn, tuon taposta rikosilmoitetun miehen mutta tällä kertaa Rakkaan Siskosi Julia Tukiaisen suusta.

Seuraava muuvssi on riskaabeli mutta brändin kannalta riskinoton arvoinen. Eli ensin vedät hatusta jonkun summan, esimerkiksi nyt vaikka kolmetonnia. Kuullostaa toki maallikon korvaan kovalta summalta, etenkin jos itse olet nyhtänyt Rakkaan Siskosi Julia Tukiasen puolikaljuksi mutta tämä onkin kaksiosainen shakkisiirto. Sinä ehdotat VAIN kolmeatonnia, Jollaksen ystävä, joka kauppatieteiden maisterina ymmärtää rahan arvon, on suorilta käsin sitä mieltä, että kymppitonni olis hyvä saada. Tämä osa ansaitsee erityisen perehtymisen, sillä ihan muutamalla rivillä pelataan mind gamesejä sillä tasolla, että aloittelijalta ne mee totaalisesti muuten ohi.

Eli käytännössä parilla rivillä tuot esiin oman vaatimattoman, suorastaan kohtuullisen korvausvaatimuksen (7000€ vähemmän kuin fyrkan tinkimättömän ammattimiehen analyysi), vanhempiesi omistaman asunnon (käytännössä siis omasi) sijainnin kaupunginosan tarkkuudella, lopullisen korvausvaatimuksen esittäjän kotiseudun( kyse ei ole mistään kontulan maisterista, vaan JOLLAKSEN), Jollaksen ystävän koulutuksen ja melkein tärkeimpänä tietenkin assosioit itsesi akateemisiin piireihin "by proxy".

Voisi tietenkin ajatella, että kannattaisi valita mielikuvitusystävän ammatiksi poliisi, asianajaja tai käräjätuomari, ylipäätään ammatti jossa edes etäisesti työskennellään lain ja/tai sen soveltamisen parissa. Tämä on kuitenkin tyypillinen aloittelijan virhe. Tässä käytetään näet kivi-sakset-paperi tyyppistä analyysiä tilanteestä. Kumpi ymmärtää RAHASTA enemmän, lakimies vai kauppatieteiden maisteri? Syyllinenhän on jo tiedossa, poliisi on jo Juliaa putkaan viedessään rikosilmoittanut taponyrityksestä "todellisen tekijän", enää on kyse siitä paljonko pitäisi saada euroja tilille.

Seuraavassa osassa siirrytään multimedian soveltamiseen ja katsotaan vihdoin niitä youtube-videoita ja seiskan bileristeilyn tapahtumia.

5 kommenttia:

 1. Hauska kanssa toi et Nummelan poliisit pitivät putkassa kuulusteluissa... Nummelassa ei ole edes poliisiasemaa/putkaa, noihin aikoihin oli tosin pieni lupapalvelupiste Kelan konttorin yhteydessä. :D

  VastaaPoista
 2. Miksi muuten pahoinpitelyrikoksen uhri olisi laitettu putkaan? Kai nyt pahoinpidelty henkilö on syytön ja ainakin terveyskeskusreissu olisi ollut tarpeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä kysymys. Tähän toki on siis olemassa erittäin hyvä perustelu. Kyse on kateellisuudesta. Johannaa siteeratakseni:

   "Mä vihaan poliiseja!!!!! Vitun natsit! Käyttäkää valtaanne oikeisiin rikollisiin! Olette varmaan lapsuudessa koulukiusattuja tai sitten kiusaajia!!!!!!! Sähköshokkilaitteiden käyttö on laitonta vittu!"

   Poista
 3. Sähköshokkilaite?!? o_O :-O :-X :-D

  Hesus, sä järkkäät hautajaiset kun mä kuolen nauruun.

  SÄHKÖSHOKKILAITE!!!!!

  VastaaPoista
 4. Muistutuksena, että ei ole erikoista, että myös/tai pahoinpitelyn uhri tuodaan pahnoille. Usein kyse on siitä, että vammat eivät ole niin vakavia, että olisi akuutin hoidon tarve (Julian kohdalla kyllä akuuttipäihde-/mielenterveyspuolen hoito kyllä olisi ehkä kohdallaan), mutta uhri on niin humalassa, että hänet otetaan kiinni poliisilakiperusteisesti henkilön suojaamiseksi. Joskus tapaukset ovat niin epäselviä, että kaikki tuodaan selviämään, jotta päästään aamulla kuulustelemaan.

  Tapon yrityksestä sen verran, että jos vaikkapa puukotetaan jalkaan = törkeä pahoinpitely, jos rinnan alueelle = tapon yritys. Noin niinku pelkistäen. Hiuksista repiminen ja muutamat mustelmat ovat - näin oikeusoppineen ja alalla työskentelevän näkökulmasta - hyvinkin vahvasti vammoja, jotka täyttävät perusmuotoisen pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Kun puhutaan tekoasteeltaan törkeästä pahoinpitelystä, niin silloin kyllä uhri on siinä kunnossa, että on sairaalahoidossa - ei buduaarissa selviämässä.

  Korvaussummana voisi hakea n. 1000€, joka luultavasti tippuisi käräjillä jonnekin 700€ tienoille..etenkin kun voi olla siskosten vähän vaikea osoittaa ansionmenetysperusteita...keikkaa heillä on vähän ja ovat muutenkin niin räjähtäneen näköisinä keikoilla, että eipä pari mustelmaa juurikaan menoa haittaisi - yhtä vähän kuin parin promillen humala ja heittelehtivät sokeriarvot...

  VastaaPoista